6.11.13

Tarte au Coing


Een coing is een vrucht die ik niet kende en 5 jaar lang gemeden heb. Het is een kruising tussen een appel en een peer, groot en hard en zo uit de vuist niet zo lekker om te eten. Stug vruchtvlees, droog ook, niet zo zoet.
Hier in de Aveyron een maand te koop, echt seizoensfruit.
Ik kocht er twee. Ze lagen me een week aan te staren op de fruitschaal.
Dacht vandaag 'och kom, laat ik er toch maar een taart van bakken'. En zo geschiedde, het coing-avontuur is erg goed afgelopen.

Men neme voor de vulling;
3 flinke coings (grote mannenvuist)
suiker, een alternatief of honing naar inzicht
citroensap
het zaad uit 5 cardamom knopjes
2 snufjes curcuma
knolletje fijn gesneden gember

Bereiding
Schil de coings als appels en peren, snijd het hart eruit, en snijd ze in kleine stukjes/dunne plakjes.
Leg ze laag voor laag in een schaal, besprenkel steeds met citroensap en wat suiker. Voeg de fijn gesneden gember toe, de curcuma en de cardamom. Schep het geheel een paar keer goed om terwijl je de kruiden, sap en suiker in de vruchten laat trekken.
Doe dit nu in een pan met een dikke bodem en zet het op laag vuur. Blijf af en toe roeren,voeg eventueel wat water toe, zodat er een compote ontstaat. Zodra de compote er droog maar smeuiig uitziet van het vuur halen.

Ondertussen tijd voor de bodem. Ik gebruik een vlaaivorm, maar iedere bakvorm is goed. Niet vergeten in te vetten en eventueel de vorm met meel te bestuiven.

Men neme voor de bodem;
250 gram bloem
1 tl bakpoeder
snuf zout
1 ei
80 gram suiker of alternatief
150 boter
paneermeel

Bereiding
Mix bovenstaande ingredienten goed door elkaar en rol er een flinke plak van, ongeveer een halve cm. dun.
Bekleed de bakvorm. Strooi een weinig paneermeel op de bodem en verdeel de coing-compote over de vorm. Wees creatief met het overgebleven deeg voor op de bovenkant. Smeer het deeg op de bovenkant van de taart in met losgeklopt ei en strooi er nog wat suiker overheen voor een crunchy effect.

Bak de taart laag in de oven op 180 graden in een uurtje gaar. En lekker dat ie is!!